Laatste update: 24-o6-2021

Terugvragen btw zonnepanelen

Verdere versoepelingen rondom btw-heffing op komst!
Nu is het administratief best wel ingewikkeld om de BTW terug te vragen. Dit verandert binnenkort. Zie Vereniging Eigen Huis.
Als de nieuwe regels bekend zijn, zullen we die hier vermelden.

Wat is het
Als je zonnepanelen koopt, kan je de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Dat scheelt 21% op de kosten. Deze regeling geldt voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen.

De elektriciteit die jouw zonnepanelen opwekken, gebruik je lang niet altijd op datzelfde moment. Je levert deze zelf opgewekte zonnestroom dan terug aan het elektriciteitsnet. De Belastingdienst vindt dat je een ondernemer bent voor deze zonnestroom. En omdat je ‘ondernemer’ bent, kan je een btw-nummer aanvragen bij de Belastingdienst. Met dat btw-nummer mag je de btw over de aanschaf en installatie terugvragen.

Klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. En je hoeft ook niet jaar in jaar uit btw-aangifte te doen, iets dat een échte ondernemer wel moet doen. Je doet één keer aangifte en dat is het.

Verplicht of niet?
Als je geen zin hebt in gedoe en administratie, mag je de btw-aangifte ook achterwege laten. Niets doen heeft echter ook een nadeel: u krijgt geen btw over de aanschaf en installatie terug.

Overige subsidies
Bekijk ook welke overige subsidies voor energiebesparing er momenteel zijn.

Door wie
Belastingdienst.

Voor wie
Particulieren.
Ondernemers moeten contact op nemen met de belastingdienst om te horen wat de mogelijkheden zijn.

Hoeveel subsidie krijg je?
Je krijgt de 21% btw terug die je hebt betaald voor de aankoop en installatie van de zonnepanelen. Van dit bedrag moet je nog wel een (klein) bedrag aftrekken; de btw die hoort bij de geleverde stroom. De Belastingdienst gebruikt hier vaste bedragen voor. Hoe meer jouw zonnepanelen kunnen opwekken, hoe hoger dit bedrag, uiteenlopend van € 20 – € 200.

Voorwaarden

  • De energierekening moet op naam staan van de aangemelde ondernemer.
  • Heb je na 1 januari 2019 zonnepanelen laten leggen? Dan kun je de BTW terug vragen tot 6 maanden na afloop van het jaar van aankoop.

Zo werkt het

  • Registreer je eenmalig als startend ondernemer bij de Belastingdienst. Dat doe je met het formulier ‘Opgaaf Zonnepaneelhouders’ van de Belastingdienst.
  • Als de Belastingdienst geen vragen heeft, ontvang je een btw-aangifteformulier voor het tijdvak waarin je de zonnepanelen hebt gekocht.
  • Door aangifte te doen, vraag je de btw terug die je betaald hebt voor de installatie (panelen en omvormer).
  • Als ondernemer moet je officieel elk kwartaal omzetbelasting betalen. Vanwege een speciale regeling van de Belastingdienst hoef je dit echter maar 1 keer te doen. Dit heet de KOR, Kleine Ondernemers Regeling. De KOR is 3 jaar geldig en binnen die 3 jaar kunt u geen BTW terug vragen van eventuele extra zonnepanelen.

Alles over de procedure van het terugvragen en de KOR wordt nader uitgelegd in dit stappenplan!

Combineren mag
Helaas zijn er op dit moment geen andere subsidies voor zonnepanelen. Maar je mag het terug vragen van de btw wel combineren met een Energiebespaarlening. Hiermee kun je niet alleen geld lenen voor warmtepompen, zonneboilers enzovoorts, maar ook voor muurisolatie, dakisolatie en nog veel meer.

Meer informatie
Website van MilieuCentraal
Aanmeldformulier op website belastingdienst

Gratis advies
Neem contact op met een wooncoach voor gratis en vrijblijvend advies