Laatste update: 02-09-2021

Energiebespaarlening 

Wat is het
Ben je van plan om energiebesparende maatregelen in je huis aan te brengen, maar wil of kun je daar geen eigen spaargeld voor inzetten? Dan is de landelijke Energiebespaarlening misschien wat voor jou. Dit is een door de overheid gesubsidieerde lening (bekijk ons overzicht van subsidies) en interessant als je zelf niet het hele bedrag ineens wilt of kunt investeren. Afhankelijk van hoeveel energie je verbruikt, kan de besparing genoeg zijn om de maandelijkse betaling van jouw Energiebespaarlening te dekken.

Je sluit de lening gratis af en tussentijds aflossen kan ook zonder boete.

Het minimumbedrag van de lening is € 2.500,-. Het maximumbedrag is € 25.000,-. Ga je voor een (bijna) energieneutraal huis dan kan de lening oplopen tot € 65.000,-. Dit geldt alleen voor het geval waarbij je een oud bestaand huis rigoureus gaat verduurzamen.

De Energiebespaarlening is een aantrekkelijke mogelijkheid om energiebesparende investeringen in of aan je eigen huis te kunnen financieren.
De rente en looptijd van de lening hangen samen met de hoogte van het leenbedrag. Tussentijds aflossen mag zonder boete.
Bekijk de actuele tarieven op de website van het Nationale Warmtefonds: https://www.energiebespaarlening.nl/particulieren

LET OP: Zonnepanelen worden niet volledig ‘vergoed’ met de lening; je mag ‘slechts’ 75% van het geleende bedrag voor zonnepanelen gebruiken. De overige 25% moet je investeren in een of meer andere duurzame maatregelen. Dus als je bijvoorbeeld € 2.000,- wil lenen voor zonnepanelen, dan moet je tenminste ook nog € 267,- lenen voor een andere duurzame maatregel.

Speciale regeling voor Verenigingen van Eigenaren (VvE’s)

Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen ook gebruik maken van de Energiebespaarlening (hiervoor gelden eigen voorwaarden en rentetarieven). Zij kunnen voortaan in plaats van leningen met een looptijd van 10-15 jaar, leningen voor verduurzaming afsluiten met een looptijd tot 30 jaar. Hierdoor dalen de maandlasten.

Hoe vraag ik de lening aan

Je vraagt de lening aan op www.energiebespaarlening.nl/

De aanvraag begint met een paar vragen over financiële situatie.  Als daaruit blijkt dat je in aanmerking komt voor de lening, kun je aansluitende de lening ook daadwerkelijk aanvragen. Met de aanvraag moet je onder andere al de offertes van de uitvoerende bedrijven mee sturen. Ook moeten deze bedrijven een verklaring ondertekenen. Hiermee verklaren ze zich akkoord met de voorwaarden van de lening.

Overige subsidies
Bekijk ook welke overige subsidies voor energiebesparing er momenteel zijn.

Door wie
Nationaal Energie Bespaarfonds

Voor wie
Particulieren en VVE’s (hiervoor gelden eigen voorwaarden en rentetarieven). Helaas niet voor huurders, alleen voor huiseigenaren.

Lees hier de actuele informatie, voorwaarden en uitleg over hoe je de lening kunt aanvragen.

Combineren mag!
De Energiebespaarlening mag u combineren met de andere subsidieregelingen.

Gratis advies
Neem contact op met een wooncoach voor gratis en vrijblijvend advies.