Wooncoach Eggy Voorneman bracht onlangs een bezoek aan het gezin van de Oldenzaalse wethouder Manouska Molema. Het doel van het bezoek: het in kaart brengen van het energieverbruik van het gezin en de mogelijkheden voor energiebesparing.

Tijdens een bezoek van een wooncoach van Duurzaam (t)huis Twente, komen altijd een paar aspecten aan de orde. Zo bekijkt de wooncoach samen met de huiseigenaar de jaaroverzichten van de elektriciteit, gas en water en worden besparingsmogelijkheden besproken. Niet alleen gaat het dan om technische maatregelen waarmee er bespaard kan worden, maar wordt er ook over gedragsverandering gepraat. Daarnaast praat de wooncoach ook met de huiseigenaar over wooncomfort: hoe is het leefklimaat in huis, is het huis warm te krijgen of ervaren ze tocht? Is er genoeg licht in huis, genoeg verse lucht?

Eggy Voorneman: “Al pratende kwamen we erachter dat er qua gedrag niet veel te verbeteren valt; de familie Molema is zich goed bewust van het feit dat de thermostaat op tijd moet worden teruggedraaid, dat er nergens onnodig licht brandt en dat er geen onnodige ruimtes worden verwarmd.”  Technisch gezien zijn er nog wel mogelijkheden om het verbruik van gas en elektra terug te dringen. De wooncoach en de wethouder bespraken de aanschaf van zonnepanelen, het vervangen van de bestaande verlichting door LED-verlichting, het isoleren van de ‘schil’ van het huis (dak, muren, vloer) en zelfs het eventueel aanschaffen van vloerverwarming met warmtepomp.

Sinds kort maken de wooncoaches gebruik van een infraroodcamera van de gemeente Oldenzaal om eventuele tochtlekken op te sporen. De gemaakte infraroodbeelden geven een goede indicatie van kou die een huis binnendringt en van eventuele schimmelplekken.
De familie Molema gaf aan dat het wooncomfort niet optimaal is. Het is vaak kil en tochtig. “Tijdens een ronde door het huis kwamen we erachter dat er veel kieren zijn in deuren en ramen. Een van de partnerbedrijven van Duurzaam (t)huis Twente zal het tochtprobleem in dit huis verhelpen,” zegt Eggy Voorneman.

eggy-bij-manouska