Recensie Anne Marie Pleyhuis – Enter

Voorheen viel de temperatuur ’s nachts terug tot 15 graden en nu blijft het 17 graden!

“Voor mijn werk als wijkondersteuner bij Avedan Welzijn in Almelo houd ik me bezig met de leefbaarheid in de wijken. Energietransitie is één van de thema’s waar we ons de komende maanden mee bezig houden. Omdat ik werkzaam ben in een wijk met veel arbeiderswoningen, valt hier veel te verbeteren op het gebied van duurzaamheid. Mijn kennis op dit vlak was minimaal, dus riep ik de hulp van Rob Broekhof in. Hij is wooncoach bij Duurzaam Thuis Twente. Om te weten wat hij de bewoners van mijn wijk zou adviseren, liet ik hem eerst bij mij thuis langskomen. En ik moet zeggen: er is een wereld voor mij open gegaan. Dat heeft er zelfs toe geleid dat ik mijn eigen huis ook ben gaan verduurzamen. Iets wat ik eigenlijk al heel lang wild , maar er nooit van kwam.”

Isolatie voor meer leefcomfort

“Ik woon zelf in een huis uit 1968 en tot begin dit jaar had dit huis energielabel D. Dit komt voornamelijk doordat er geen spuwmuur-/vloerisolatie is en daardoor voelt mijn huis in de winter al snel koud aan en tocht het op meerdere plekken. Ik deed er niks mee want ik dacht dat verduurzamen veel geld zou kosten. Maar het is me reuze meegevallen. Door de subsidies die er beschikbaar zijn, kun je een leuk bedrag op al je duurzame investeringen besparen. Rob vertelde mij precies hoe ik dit kon regelen. Wel moest ik minimaal  twee energiebesparende maatregelen treffen om hiervoor in aanmerking te komen. Toen hij een rondje door mijn huis maakte, adviseerde hij me om als eerste spouwmuurisolatie en vloerisolatie toe te passen. Dat zou het leefcomfort van mijn twee-onder-een-kap woning aanzienlijk doen verbeteren. Bovendien zal ik hierdoor maandelijks een flink bedrag op mijn energierekening besparen en is het ook nog eens goed voor het milieu omdat ik minder hoef te stoken.”

Positieve ervaring met wooncoach

“Mijn ervaring met de wooncoach van Duurzaam Thuis Twente is erg positief. Hij heeft werkelijk alles voor mij uitgezocht en vertelt bovendien heel enthousiast over het verduurzamen van je huis. De kosten voor isolatie vielen me reuze mee, evenals de moeite die het me kostte om de SEEH-subsidie aan te vragen. Er moesten wel veel keuzes gemaakt worden met betrekking tot het soort isolatie, want er zijn zo veel mogelijkheden. Gelukkig kon ik hierbij vertrouwen op het advies van Rob. Nu alles is gerealiseerd, merk ik direct verbeteringen. Zo viel voorheen de temperatuur ’s nachts altijd terug tot 15 graden en blijft het nu met gemak 17 graden in huis. Die warmtebesparing is me heel veel waard, want ik ben van plan om hier zeker nog 20 jaar te blijven wonen!”