Vereniging Eigen Huis
28 juni 2021

Verdere verlichting btw-gevolgen zonnepaneeleigenaren in zicht.

Er komen verdere versoepelingen rondom de btw-heffing van zonnepanelen. Hiertoe heeft staatssecretaris Vijlbrief besloten na inbreng van Vereniging Eigen Huis. De vereniging is al jaren bezorgd over de toegenomen complexiteit en is tevreden met de aangekondigde maatregelen.

Nu is het administratief best wel ingewikkeld om de BTW terug te vragen. Dit verandert binnenkort. Zie ook nieuwsbericht Vereniging Eigen Huis.

Welke versoepelingen?

  1. Terugwerkende kracht registratiedrempel
  2. Dubbele btw-aangifte zonnepaneelhouders voorkomen.

Terugwerkende kracht registratiedrempel

Veruit de grootste groep particulieren zonnepaneeleigenaren wordt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2020 niet meer verplicht om zich te melden voor de KOR (Kleine Ondernemers Regeling). Dit is voordelig voor huiseigenaren. Die vinden namelijk het belang van btw-teruggave niet opwegen tegen de administratieve lasten. Dit als gevolg van het ondernemerschap. Dit geldt bijvoorbeeld voor woningbezitters die maar een paar panelen op hun dak hebben liggen. Daarnaast is het afschaffen van de verplichting ook positief voor mensen die een bestaande woning kopen met daarop al zonnepanelen. Deze woningbezitters kwamen niet in aanmerking voor een btw-teruggave, maar moesten bij aanmelding bij de KOR wel btw afdragen.

Voorkomen dubbele btw-aangifte zonnepaneelhouders.

Huiseigenaren die tussen 3 december en 1 januari panelen aanschaffen, hoeven maar één keer aangifte te doen. Dit zal ter verduidelijking opgenomen worden in het Besluit Zonnepanelen van 16 december 2020. In de praktijk ontstond voor deze groep een fiscale ongelijkheid. Zij ontvingen namelijk pas in de laatste maand van het jaar de btw-factuur. Waardoor het voor hen onmogelijk werd om zich vier weken van tevoren verplicht aan te melden voor de KOR. Hierdoor ontvingen deze zonnepaneelhouders in het nieuwe kalenderjaar opnieuw een btw-factuur en moesten zij dus dubbel betalen.

Meer weten over de btw-teruggave op zonnepanelen?
Kijk op onze subsidiepagina!


Meer informatie
Website van MilieuCentraal
Aanmeldformulier op website belastingdienst
Vereniging Eigen Huis

Gratis advies
Neem contact op met een wooncoach voor gratis en vrijblijvend advies.