In Nederland zijn er honderden duurzame woningen. Dit zijn huizen die goed geïsoleerd zijn, soms ook energieleverend zijn, zonnepanelen of -boilers hebben of waarin andere duurzame maatregelen zijn toegepast. Veel van deze woning staan ingeschreven op de website van de Duurzame Huizen Route. Het hele jaar kunnen de woningeigenaren gemaild worden met vragen van geïnteresseerden. En een groot aantal van deze huiseigenaren heeft hun duurzame woning opengesteld voor geïnteresseerden. Op zaterdag 5 en 12 november 2016 kreeg iedereen de mogelijkheid om de huiseigenaren persoonlijk te ontmoeten, vragen te stellen en natuurlijk het duurzame huis te bekijken.

Drie wooncoaches van Duurzaam (t)huis Twente staan met hun duurzame woning ook ingeschreven op de site. Het zijn Chris Koens (wooncoach voor Hof van Twente), Zwerius Kriegsman (wooncoach voor zowel Oldenzaal als Dinkelland) en Daan Hartgers (wooncoach voor Twenterand). Ook zij stelden hun huis open en ontvingen enthousiaste mensen, die op zoek waren naar informatie en inspiratie.

Chris Koens: “Het waren allemaal gemotiveerde bezoekers. De groep was divers: er waren jonge mensen die een huis lieten bouwen maar ook 50+’ers die hun bestaande woning wilden verduurzamen.”

Zwerius Kriegsman laat weten dat de bezoeken leuk waren. Veel mensen vonden de warmtepomp interessant, maar “men begrijpt er nog niet veel van. Er is nog weinig kennis over kosten.”

Daan Hartgers vond het erg geslaagd. “Even voor tienen kwam het eerste bezoek. Het bleek de wethouder te zijn van onze gemeente, die duurzaamheid in haar portefeuille heeft. Ze had zich weliswaar niet aangemeld, maar wilde graag komen kijken.” Hem viel het ook op dat er veel belangstelling was voor warmtepompen.

Het waren interessante gesprekken, met allemaal nieuwsgierige mensen. Op de foto’s is wooncoach Chris Koens te zien tijdens de Duurzame Huizen  Route.

 

dhr-3 dhr-1 dhr-2