Je eigen huis verduurzamen
Twente, 23 november 2020

Een huis uit 1928 van energielabel F naar A brengen? Henk Roeleveld uit Oldenzaal deed het!

“Toen wij ons eerste huis wilden kopen, was één ding duidelijk: het moest en zou een jaren ’20 of jaren ’30 woning worden. Mijn vrouw en ik hielden beiden van deze stijl. Maar er was in die tijd weinig aanbod. Toen dit huis in 1979 op de woningmarkt kwam, waren we er snel bij. Een droom kwam uit, maar de staat van het huis was verre van comfortabel. Zo tochtte het door alle muren, vloeren en ramen. Dus besloot ik mijn handen uit de mouwen te steken. En met veel voldoening. In 40 jaar tijd bracht ik ons huis uit 1928 van energielabel F naar A.”

Comfortabeler wonen

“De belangrijkste reden om dit destijds te doen was comfortabeler wonen. Maar daarnaast ook besparen op energiekosten. Je kunt bijna niet stoken tegen een huis dat aan alle kanten warmte verliest. Dus begon ik in 1983 met het isoleren van de daken, zolder en de spouwmuren. Dat ik destijds bij een aannemer werkte kwam goed uit. Bij het sloopwerk kwam allemaal isolatiemateriaal vrij dat weggegooid zou worden. Dat kon ik nu dus mooi gebruiken, want ik ben voorstander van hergebruik. In die tijd plaatste ik ook voorzetramen en in 1991 volgde een uitbouw met vloerverwarming. En ik bevestigde tochtstrips op plekken waar dat nodig was. Zo zag ik iedere keer wel iets dat ik kon verbeteren. Destijds isoleerde ik ook de vloer en verwarmingsbuizen onder het huis en bevestigde ik radiatorfolie aan de achterzijde van de radiatoren.”

Duurzame energie

“In 2010 ging ik nog een stapje verder. Met het oog op de toekomst wilden we graag duurzame energie opwekken. Daarom lieten we 36 zonnepanelen op ons dak plaatsen. Deze zijn goed voor het opwekken van circa 7.500 kWh per jaar en dat is voor ons meer dan genoeg. Met deze opgewekte zonne-energie verwarmen we onder andere het water in de warmtepompboiler die in onze gangkast staat. Dit warme water gebruiken we als tapwater en ten behoeve van de radiatoren. Dit systeem verbruikt drie keer minder stroom dan een elektrische boiler dus dat scheelt enorm. In dit jaar schaften we ook een jacuzzi aan voor in de tuin, die we door onze zonnepanelen van stroom kunnen voorzien zonder extra kosten. Dubbel genieten noemen wij dat!”

Wateropvang

“Over watervoorziening gesproken: naast ons huis ligt een grote moestuin die wij gezamenlijk met een aantal buren beheren. Hier heb ik in 2013 een grote wateropvangtankgeplaatst, die goed is voor 1.000 liter water. Via het dak van de buurman vangen we het regenwater op waarmee we onze

moestuin kunnen sproeien. Ik heb rondom mijn eigen huis ook een aantal kleine vaten geplaatst, die samen circa 2.000 liter water opvangen. Ideaal voor het onderhoud van onze tuin!”

Een beter milieu begint bij jezelf

“Onze energiekosten zijn anno 2020 tot een minimum teruggebracht. Daar zijn we trots op. Nu willen we alleen nog van het gas af. Helemaal energieneutraal wonen, dat lijkt me geweldig. En een elektrische auto. Of dat er gaat komen, zal de toekomst uitwijzen. Maar wat zeker is, is dat we blijven bijdragen aan een beter milieu. Dat vinden wij heel belangrijk!”

Contact

Heb jij plannen om je huis te verduurzamen? Neem dan contact op met Duurzaam Thuis Twente. Een wooncoach in jouw gemeente komt vrijblijvend bij je langs voor advies op maat.