DTT op bezoek in ‘Klimakommune Saerbeck’ (Duitsland)

Zaterdag 18 maart 2017 organiseerde Stichting Duurzaam Noord-Deurningen een excursie naar ‘Klimakommune Saerbeck’. Klimakommune Saerbeck is een gemeente in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en een inspirerend voorbeeld voor de weg naar energieneutraliteit. De gemeente Saerbeck (7200 inwoners) werkt sinds 2009 samen met de bevolking en het lokale bedrijfsleven aan de ontwikkeling en de uitvoering van een samenhangend plan dat bestaat uit 150 individuele maatregelen en een paar hoofdprojecten. Stichting Duurzaam (t)huis Twente ging op uitnodiging mee met de excursie, met zeven man sterk. 

 

Na relatief kort ritje (Saerbeck ligt helemaal niet zo ver van de grens), werden we ontvangen met Kaffee und (herlichen!!) Kuchen.

 

We kregen een interessante lezing over hoe ze in Saerbeck de boel hebben aangepakt. Ze hebben in 2007 een energieprijsvraag gewonnen met hun ideeën en zijn toen voortvarend aan de slag gegaan. Het project bestaat uit drie onderdelen.

(1) Ze hebben in de stad een grote pelletkachelinstallatie staan waarmee een zevental gemeentelijke gebouwen voorzien worden van duurzame warmte (scholen, sporthal, kinderdagopvang).

(2) Daarnaast hebben ze een oud militair munitiedepot kunnen kopen. De burgemeester had een miljoen geboden en werd in eerste instantie weggelachen, maar Saerbeck had nog één troef achter de hand: ze konden het leger aanbieden dat het terrein niet teruggebracht hoefde te worden in de
oorspronkelijk staat.

En dat scheelt natuurlijk ook heel veel geld. Zo geschiedde. Op ongeveer 75 oude munitiebunkers zijn zonnepanelen gelegd. Alles moest in drie weken tijd aangelegd worden om nog onder de oude salderingsregeling te vallen.
Op hetzelfde terrein staan ook zeven windmolens en twee installaties waar onder andere mest en mais worden vergist tot biogas waarmee weer elektriciteit wordt gemaakt.
Ook interessant is dat een heel groot deel natuurgebied is gelaten nadat bleek dat er allerlei bijzondere dieren en planten voorkwamen.

(3) Educatie/voorlichting: er zijn lespakketten voor alle scholen en men is heel druk met het geven van lezingen. Ze hebben bezoek gehad vanuit de hele wereld (behalve Australië) en delen graag hun kennis.

In alle projecten zijn de lokale inwoners en bedrijven betrokken. Bijvoorbeeld als financierder; mensen hebben geld ingelegd en de winst vloeit ook weer terug naar deze mensen. Ofwel rechtstreeks, ofwel omdat de gemeentekas gespekt wordt en gemeentelijke belastingen aan andere zaken besteed kunnen worden.

Wat we erg leuk vonden was een windmolen van dichtbij én van binnen bekijken. Groot!!!

 

Tussen de middag nog heerlijke goulashsoep gehad met een broodje. Als vegetariër had je die dag een probleem: er zat zo veel vlees in de soep dat je lepel rechtop bleef staan.

Hoewel deze excursie niet direct ging over duurzame maatregelen op huisniveau, was het toch erg inspirerend om te zien wat ze in Saerbeck in relatief korte tijd allemaal van de grond hebben gekregen. Ze produceren nu 300% van de behoefte aan elektriciteit. De volgende uitdaging is om ook alle warmte (nu vaak geproduceerd m.b.t olie of gas) duurzaam opgewekt te krijgen.

Kijk hier voor meer informatie over Klimakommune Saerbeck.