Door Nathalie Thoonsen

Voorzichtig overweeg ik de korte broeken en dunne zomerjurkjes op te bergen voor de winter. De t-shirts met korte mouwen blijven nog even liggen. Met een vestje erover kan dat nog best wel even. De nazomer was heet en ook nu is het nog heerlijk herfstweer. We hebben de kachel nog niet aan gehad, maar de eerste avond met een lekker warm vest en sokken op de bank is achter de rug.

Vrijwel iedereen verwarmt zijn of haar huis met aardgas. De cv-ketel verbrandt dit gas en warmt daar water mee op. Water dat vervolgens weer door de buizen van de verwarming de warmte afgeeft in huis. Bijna de helft van een energierekening bestaat uit kosten voor warm water; douchewater, maar dus ook verwarmingswater. Het is de moeite waard om eens te kijken of je hier op kunt besparen!

Warme trui
Begin eens met een lekkere warme trui. De groenste energie, is energie die je niet gebruikt. Vind je het echt nodig om ook de winter met blote armen en benen in huis rond te lopen? Of mag de verwarming best een paar graden lager en trek je gewoon iets warmere kleren aan. De verwarming 1 graad lager zetten, scheelt wel 6% energie. Niet alleen goed voor het milieu, maar zeker ook voor de portemonnee! En het enige wat je er voor hoeft te doen is even aan de thermostaat te draaien. Hoe simpel is het!

Isoleren
Je stook natuurlijk niet om de buitenkant van je huis te verwarmen. Toch doen veel mensen dat wel, zonder dat ze dat door hebben. Warmte ontsnapt door kieren, ramen, de muren, het dak en de vloer! Met als gevolg dat je koude voeten hebt en je maar blijft stoken om het binnen warm te houden. Niet aangenaam en ook nog eens zonde van je geld!
Wij hebben vorig jaar het dak van ons huis laten isoleren, de muren hadden we al eerder laten doen. Dat het helpt om de warmte binnen te houden wisten we al, maar om dat dan ook nog eens te zien is hartstikke leuk! Bij de buren, die hun dak niet geïsoleerd hebben, was de sneeuw al verdwenen terwijl bij ons de sneeuw er na twee dagen nog op lag.
Dus trek je huis ook een warme trui aan. Als je het niet voor het milieu doet, doe het dan voor jezelf. Wie wil er nu niet een lagere energierekening en een aangenamer huis!

Gratis advies in Oldenzaal
En weet je niet goed waar je moet beginnen? In Oldenzaal zijn maar liefst twee organisaties actief waar je kan aankloppen voor advies. Gratis en zonder verplichtingen!

Bij Impuls werken energiecoaches. Zij komen langs en kunnen adviseren hoe je met kleine maatregelen in en om huis toch al veel kan besparen. Een energiecoach kan ook met u meekijken  of het voordeliger is om naar een andere energieleverancier over te stappen. Bij stichting Duurzaam (t)huis Twente werken wooncoaches. Zij denken met u mee over de grotere maatregelen om energie te besparen of op te wekken. Denk hierbij aan dingen als isolatie, zonnepanelen, warmtepompen etc.

Weet u niet goed of u nu een energiecoach of een wooncoach moet bellen? Dat maakt niet uit. Beide organisaties werken samen en verwijzen, als het moet, naar elkaar door.

Energiecoaches van Impuls: www.impuls-oldenzaal/.nl / 0541- 57 14 14

Wooncoaches van Duurzaam (t)huis Twente: www.duurzaamthuistwente.nl / 088 -1850.130

Subsidie voor isolatie
Sinds 15 september is er een nieuwe landelijke subsidieregeling. Speciaal voor isolatie. Je kunt hiermee zo’n 20% procent van de kosten terug krijgen. Om voor de subsidie in aanmerking te komen, moet je wel twee isolatiemaatregelen combineren. En je moet bijvoorbeeld ook een minimaal aantal m2 isoleren. Kijk voor meer details op: de website van MilieuCentraal of op deze pagina.