Poen voor Groen
Twente, 8 april 2021

Al meer dan 4.500 woningeigenaren vragen geld terug bij Poen voor Groen

Sinds de start van de campagne “Poen voor Groen” in september 2020 hebben al ruim 4.500 huishoudens in Twente 50 euro teruggekregen op hun bankrekening. Om voor dit bedrag in aanmerking te komen, hebben zijn via de actiesite Poenvoorgroen.nl hun kassabon voor energiebesparende producten ingediend.

Poen voor Groen is onderdeel van de Regeling Reductie Energieverbruik (RRE). Gemeenten hebben daarvoor geld gekregen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Onder het motto “Kleine moeite, snel verdiend”, stimuleren zeven deelnemende Twentse gemeenten hun inwoners om eenvoudige energiebesparende maatregelen te nemen in en om hun woning.

Voor de uitvoering is de Stichting Duurzaam Thuis Twente (DTT) ingeschakeld. DTT verzorgt voor alle Twentse gemeenten ook de wooncoaches die gratis energiebesparingsadvies aan huis geven. Voor zeven gemeenten was de stichting daarom een logische partner om de energiebesparingsacties vorm te geven. De overige Twentse gemeenten hebben hun eigen aanpak om het geld voor reductie van het energieverbruik te besteden.

De campagne blijkt aan te slaan bij de inwoners van de deelnemende gemeenten Almelo, Borne, Haaksbergen, Hengelo, Hellendoorn, Hof van Twente en Twenterand. De organisatoren zijn blij met de voorspoedige start. “Eigenlijk beginnen we net” aldus Nathalie Thoonsen. De online campagne om mensen te informeren over de actie is in oktober gestart. En de deelnemende winkels hebben pas deze week het promotiemateriaal ontvangen.

De deelnemende winkeliers spelen overigens een belangrijke rol bij Poen voor Groen. Zij zorgen dat mensen in hun eigen gemeente de benodigde spullen kunnen kopen. En geven waar nodig advies over welke oplossing het meest geschikt is. Bijkomend voordeel is dat deze lokale winkeliers indirect meeprofiteren van het geld dat het rijk als subsidie aan gemeenten geeft. Wees loyaal en koop lokaal komt hiermee tot uiting.

Namens de deelnemende gemeenten wil Nathalie Thoonsen (coördinator van Duurzaam Thuis Twente) benadrukken dat de RRE en Poen voor Groen meer zijn dan het simpel weggeven van gratis producten. “Wij willen mensen bewust maken dat energie besparen een kleine moeite is die meteen geld oplevert. Toen we begonnen hebben we plannen gemaakt voor voorlichtingsbijeenkomsten in wijken en huiskamerbijeenkomsten om woningen te verduurzamen. Deze plannen moesten helaas overboord vanwege corona. We zijn nog aan het bekijken hoe we energiebesparing in de deelnemende gemeenten een boost kunnen geven binnen de beperkingen die Corona ons oplegt”.

Al 38 winkeliers betrokken

Er doen 38 winkeliers mee aan Poen voor Groen. Naast grote bouwmarkten zoals Gamma, Praxis, Karwei en Hubo participeren ook plaatselijke kleinere ondernemers. Samen versterken we de zichtbaarheid van de campagne en werken we aan energiezuiniger wonen.

Top 3 kleine duurzame maatregelen

  1. Bij de deelnemers is de aanschaf van LED-verlichting met liefst 65% veruit favoriet.
  2. Op de tweede plaats -met circa 15%- komen lampen met bewegingssensor of op zonne-energie.
  3. Op drie -met circa 10%- staan diverse isolatiematerialen.

Meedoen is heel simpel…

  1. Meld je aan op de actiewebsite PoenvoorGroen.nl
  2. Koop een energiebesparend product bij een deelnemende winkel
  3. Dien de kassabon in op de actiesite
  4. Ontvang na goedkeuring het aankoopbedrag (max. 50 euro) terug op je bankrekening

Subsidie mogelijk tot 31-12-2021 maar OP=OP.

Inwoners van de deelnemende gemeenten kunnen tot 31 december 2021 deelnemen maar OP=OP. Iedere gemeente heeft een eigen budget. Zodra het subsidiepotje van een gemeente leeg is, stopt in die gemeente de actie. Omdat de campagne erg in trek is, adviseren we de inwoners om snel mee te doen.

Op de actiewebsite is meer informatie te vinden. Ook staan hier de actievoorwaarden, de lijst met voor subsidie in aanmerking komende producten en de deelnemende partijen vermeld.