Een sedumdak: goed voor de natuur en portemonnee!

Een tuin vol planten, daar wordt iedereen vrolijk van. Dit staat niet alleen leuk en is goed voor je gezondheid, door meer planten toe te voegen neemt ook de biodiversiteit toe! Maar wist jij dat je plantjes ook heel goed kunt planten op het dak? Door een groen dak, of ook wel sedumdak genoemd, aan te leggen, help je niet alleen de natuur maar ook je portemonnee! Een sedumdak koelt je huis, zorgt er ervoor dat je dakbedekking langer mee gaat en verhoogt het rendement van je zonnepanelen.

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een dak beplant met kleine (sedum) vetplantjes. Een sedumdak zorgt voor verkoeling in de zomer, vangt fijn stof af, breng meer biodiversiteit in de stad, dempt geluid en zorgt, bij hevige regenval, dat het teveel aan water langzaam wordt afgevoerd. Daarnaast beschermt een sedumdak de onderliggende dakbedekking die daardoor twee keer zo lang meegaat. In principe kan sedum op elk dak. Of je nu een groot of klein dak hebt en of die nu op noord of zuid georiënteerd is. Een sedumdak wordt geleverd in de vorm van matten of als kratjes die je naast elkaar plaatst.

Een sedumdak moet een minimale hellingshoek van 1 graad hebben, zodat het water gemakkelijk weg kan lopen. De maximale hellingshoek voor een sedumdak is 30-45 graden. Speciaal voor schuine dagen is er tegenwoordig ook een dakpan op de markt die beplant kan worden! Daarnaast moet je er rekening mee houden dat sedum voor extra gewicht op je dak zorgt; zo’n 50-80kg/m2. Maar dat is voor een normaal dak geen probleem.

Wat zijn de voordelen van een sedumdak?

  • Het ziet er mooi uit
  • Meer biodiversiteit; meer plantjes en daardoor meer insecten en vogels
  • Opname van fijn stof en daardoor een betere luchtkwaliteit
  • De plantjes vangen CO2 af, wat helpt tegen de klimaatverandering
  • Geluid van buiten hoor je minder goed
  • Isolatie, met name verkoeling in de zomermaanden
  • Minder wateroverlast (tijdens heftige regenbuien), omdat het dak water vasthoudt
  • Zonnepanelen werken het best als ze niet te warm worden. Een sedumdak is veel koeler dan een gewoon dak

Wat zijn de nadelen van een sedumdak?

  • Het onderhoud, je zult ongeveer 1x per jaar onkruid moeten wieden
  • Als je pech hebt, eten vogels of slakken de planten op het dak (deels) op

Wat kost het en kom ik in aanmerking voor een subsidieregeling?

De kosten voor een groen dak variëren van 30 tot 80 euro per m2. Dit ligt eraan of je het zelf legt of laat doen, en of je matten of kratten gebruikt.  Je maakt natuurlijk wel kosten voor een sedumdak, maar je bespaart (vooral tijdens de zomermaanden) veel geld. Je hoeft ten eerste geen airco te kopen. In de zomer kan een zwart dak al snel opwarmen tot wel 70 graden. Een sedumdak wordt daarentegen niet warmer dan 35-40 graden. Daarnaast blijft de dakbedekking onder de sedum langer goed, waardoor je minder onderhoudskosten hebt.

In sommige gemeentes in Twente kun je gebruik maken van een subsidieregeling. Dit kan op dit moment in de gemeentes Hengelo en Almelo.

Wil jij weten op hoeveel subsidie jij recht hebt in de gemeente Hengelo en of je in aanmerking komt voor deze subsidie? Neem dan hier een kijkje voor meer informatie!

Wil jij weten op hoeveel subsidie jij recht hebt in de gemeente Almelo en of je in aanmerking komt voor deze subsidie? Neem dan hier een kijkje voor meer informatie over subsidies in Almelo voor groene daken.

groen dak / sedumdak