Duurzame aanpassingen
Vloerisolatie

terug
Download factsheet Isolatie vloer

Meer informatie over vloerisolatie

Buiten is het koud. Je doet de verwarming lekker aan. Heb je jouw vloer niet geïsoleerd? Dan verdwijnt veel warmte via de vloer naar de kruipruimte of de grond onder het huis. En waarschijnlijk voelt de vloer ook nog eens koud aan. Met een geïsoleerde vloer heb je een lagere energierekening én warme voeten. Wie wil dat nu niet?.

Hieronder geven we je antwoord op vragen als; hoe isoleer ik mijn vloer, wat kost zoiets en wat levert het me op, is er subsidie en wat zijn bijzonderheden waar ik op moet letten?

Verschillende manieren van isoleren en verschillende materialen

Er zijn 3 manieren om een vloer te isoleren. Bij elke vorm van isolatie gebruik je ander isolatiemateriaal.

Dit kan alleen bij een kruipruimte die hoog genoeg is, tenminste 35-50 centimeter. Hoe hoog de ruimte precies moet zijn, hangt af van het soort materiaal dat u gaat aanbrengen.

Tegen de onderkant van de vloer wordt isolatiemateriaal aangebracht. Over het algemeen geldt, hoe dikker de laag, hoe beter de isolatiewaarde. Als u toch aan de slag gaat, doe het dan gelijk goed. En zorg voor een isolatiewaarde (RC-waarde) van tenminste 3,5 (tussen de 1.3 – 2.5 is minimaal nodig). Gaat u voor een energieneutraal huis en/of heeft u vloerverwarming, kies dan voor een isolatiewaarde van tenminste 6.

U kunt verschillende materialen (laten) aanbrengen. De meest gebruikte zijn PUR-schuim (met HFO als blaasmiddel), glas- of steenwol of folie met luchtkussens (thermokussens).

Als de kruipruimte te laag is (minder dan 35-50 centimeter), of als er geen luik naar de kruipruimte is, is vloerisolatie niet mogelijk. Maar bodemisolatie wel. Bij bodemisolatie ligt er een laag isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte. Zo trekt er minder vocht op en is er minder contact met de koude bodem. En daardoor dus minder verlies van warmte. Kies trouwens altijd voor vloerisolatie als dit mogelijk is. Het levert meer besparing en comfort op dan bodemisolatie.

Het isolatiemateriaal wordt door het luik of een gat in de muur naar binnen geblazen. Gebruikte materialen zijn: piepschuimkorrels, kleikorrels of schelpen.

Soms heeft een huis helemaal geen kruipruimte. In veel woningen van voor 1965 en in bijvoorbeeld bijkeukens zijn (betonnen) vloeren gelijk op het zand geplaatst. Zulke vloeren voelen vaak koud aan, de warmte verdwijnt zo de grond in. Wilt u zo’n vloer isoleren dan zijn er 2 mogelijkheden:

  • Breek de hele vloer eruit en plaats een goed geïsoleerde vloer (grote ingreep)
  • Leg een laag isolatiemateriaal op de bestaande vloer. U hoeft niet te breken, maar waarschijnlijk moet u wel alle deuren inkorten en ontstaat er hoogteverschil met de ruimte ernaast.

Wat kost het en wat brengt het op?

Let op: de getallen zijn gemiddelden
Een goed geïsoleerde vloer bespaart jaarlijks gemiddeld zo’n 300 m3 aan aardgas en dat is omgerekend ongeveer € 200. Voor het isoleren van de vloer betaal je tussen de € 1.700 – € 2.000 als je een bedrijf in huurt. Het rendement van jouw investering is te vergelijken met een rendement van 7% wanneer je dit geld op een spaarrekening zet (prijspeil 2017). Bovendien is een goed geïsoleerd huis meer geld waard indien je het ooit verkoopt.

Een doe-het-zelver zal gemiddeld zo’n € 800 aan materiaal kwijt zijn.

Bodemisolatie is goedkoper, maar levert ook minder besparing op. Ga uit van ongeveer € 1.100 aan kosten en een besparing van 250 m3.

Is het veel gedoe zo’n vloerisolatie?

Voor het isoleren van de vloer of bodem hoef je (meestal) jouw huis niet uit. Het materiaal wordt via de kruipruimte, of via gaten in de (buiten-)muur aangebracht. Een bedrijf heeft ongeveer een halve dag nodig voor de werkzaamheden. Een vloer van bovenaf isoleren, brengt natuurlijk wel veel meer werk met zich. Als u toch aan het breken gaat, leg dan ook gelijk een vloerverwarming aan.

LET OP:
Als er met PUR (of een vergelijkbaar chemisch materiaal) wordt geïsoleerd, moet je wel jouw huis uit. Sommige mensen reageren heel allergisch op dit materiaal. Zelfs als het door een professioneel bedrijf wordt aangebracht.
Gebruik jouw gezonde verstand. Als de mensen die het materiaal aanbrengen beschermende kleding aan hebben en/of een masker dragen, hoe gezond is het dan om onbeschermd in het huis te blijven.

Waar moet ik op letten?

  • Ook met gedrag kun je veel besparen. Kleine moeite en het kost niets. Trek bijvoorbeeld lekkere warme sokken aan. Zijn je voeten warm, dan krijg je het minder snel koud. Kijk hier voor verschillende tips. Warmte die je niet verspilt hoef je ook niet op te wekken!
  • Een kruipruimte moet je ventileren, zodat er bijvoorbeeld geen vochtproblemen ontstaan. Zorg dus dat het isolatiemateriaal de ventilatiegaten niet afdekt
  • Wil je in de toekomst nog nieuwe leidingen aanleggen, of bij oude leidingen kunnen? Zorg dat je deze niet helemaal wegwerkt in isolatiemateriaal, zonder dat je er nog bij kunt.
  • Als je ook vloerverwarming laat plaatsen, zorg dan voor extra goede vloerisolatie (RC = 6), anders verwarmt de vloerverwarming vooral de ruimte onder de vloer.