Duurzame aanpassingen
Muurisolatie

terug
Download factsheet spouwmuur isolatie
Download factsheet binnenmuur isolatie
Download factsheet buitenmuur isolatie

Buiten is het koud. Je doet de verwarming lekker aan. Zijn jouw muren niet geïsoleerd? Dan verdwijnt veel warmte via de muren naar buiten. En misschien heb je op sommige plekken in huis ook nog last van tocht. Geïsoleerde muren zorgen ervoor dat jouw huis lekker warm blijft, terwijl je de verwarming juist minder vaak aan hoeft te doen. En dat zorgt weer voor een lagere gasrekening. Overigens zorgt de isolatie ook dat jouw huis in de zomer minder snel opwarmt. Alleen maar voordelen dus!

Hieronder geven we je antwoord op vragen als; hoe isoleer ik mijn muur, wat kost zoiets en wat levert het me op, is er subsidie en wat zijn bijzonderheden waar ik op moet letten?

Verschillende manieren van isoleren en verschillende materialen

Een muur kun je  op verschillende manieren isoleren. Het meest eenvoudig is het isoleren van de spouw; de ruimte tussen binnen- en buitenmuur. Maar soms is de spouw te smal of is er zelfs helemaal geen spouw (vaak bij woningen van voor 1920). Dan kun je een muur aan de buitenkant, of binnenkant isoleren.

Woningen die na 1976 zijn gebouwd, hebben vrijwel altijd al wel muurisolatie. Maar dit is niet altijd een dikke laag isolatie. Wil je nog meer gas besparen of zelfs helemaal zonder gas wonen, dan moet je de muur ook nog aan de buiten- of binnenkant isoleren. Want hoe dikker de laag materiaal, hoe beter jouw huis geïsoleerd is.

Om een spouw te kunnen vullen moet deze ruimte tenminste 4 – 6 centimeter breed zijn en niet vol zitten met troep. Is dit wel aanwezig, dan moet dat eerst weg gehaald worden.

Bij het vullen van de spouwmuur, boort men kleine gaatjes in de muur met steeds ongeveer 1 meter afstand ertussen. Door deze gaatjes wordt het isolatiemateriaal naar binnen geblazen. De gaatjes komen op de kruising van de bakstenen en worden na afloop weer dicht gemaakt.

De spouw loopt ook nog een stukje door onder de grond. Ook dit stuk wordt gevuld met isolatiemateriaal. Als er een kruipruimte onder de vloer zit, moet u deze ventileren. Het bedrijf dat de muren isoleert zal schuine ventilatiekokers in de muur plaatsen. Op het uiteinde van de koker komt aan de buitenkant een roostertje. De muur zelf hoeft u niet te ventileren, eventueel vocht verdampt wel door de bakstenen van de buitenmuur.

U kunt verschillende soorten isolatiemateriaal (laten) aanbrengen. Glaswol, steenwol of EPS-parels (bolletjes piepschuim) worden het meest gebruikt. Ze isoleren allemaal even goed. PUR-schuim wordt tegenwoordig minder gebruikt. Maar het isoleert wel goed. Nadeel van PUR-schuim kan zijn dat het door gaten en kieren naar buiten komt tijdens het isoleren.

LET OP:
Als er met PUR (of een vergelijkbaar chemisch materiaal) wordt geïsoleerd, moet u  uw huis uit. Sommige mensen reageren heel allergisch op dit materiaal. Gebruik uw gezonde verstand. Als de mensen die het materiaal aanbrengen beschermende kleding aan hebben en/of een masker dragen, hoe gezond is het dan om onbeschermd in uw huis te blijven.

In sommige situaties (bijvoorbeeld bij een smalle spouw) zijn niet alle materialen geschikt. Vraag in dat geval welk materiaal wel geschikt is.

Heeft uw huis geen of een smalle spouw en wil je huis nog verder isoleren (bijvoorbeeld omdat u uw huis gasloos wilt maken), dan kunt u aan de buitenkant van het huis isolatie aanbrengen.

Het isolatiemateriaal wordt tegen de muren geplaatst. Dit wordt aan de muur zelf bevestigd, of geplaatst tussen een houten regelwerk. Het isolatiemateriaal werkt u vervolgens af met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten. Het huis wordt door dit alles dus iets ‘dikker’. Bijkomend voordeel van deze manier van isoleren, is dat de buitenmuren er ook weer jaren tegen kunnen.

Is er geen of een smalle spouw, mag of wilt u uiterlijk (buitenkant) van uw woning niet veranderen en wilt u uw huis nog verder isoleren? Dan kunt u aan de binnenkant van de woning speciale voorzetwanden (laten) plaatsen. U plaatst isolatiemateriaal aan de binnenkant van de muur en werkt dit vervolgens af met bijvoorbeeld gipsplaten. Er bestaan ook platen waar isolatie en afwerking in samengevoegd zijn. Nadeel van deze vorm van isolatie is natuurlijk dat de ruimte in uw huis kleiner wordt.

Wat kost het en wat brengt het op?

Let op: de getallen zijn gemiddelden
Ga uit van zo’n € 20 per m2 voor muurisolatie via de spouw.
Voor een tussenwoning is dat in totaal zo’n € 800 en hiermee bespaar je zo’n € 200 per jaar.
Voor een vrijstaande woning zijn de kosten zo’n € 3.100 en bespaar je jaarlijks wel € 800.

Het rendement van jouw investering is te vergelijken met een rendement van 10% wanneer je dit geld op een spaarrekening zet (prijspeil 2017). Bovendien is een goed geïsoleerd huis meer geld waard wanneer je het ooit verkoopt.

Isoleer je de muren van buitenaf? Houd dan rekening met kosten à € 125-135 per m2. Voor een gemiddelde hoekwoning ben je zo’n € 13.000 kwijt en bespaar je jaarlijks ongeveer €700.

Isolatie van binnenuit kost € 90-100 per m2 en levert je jaarlijks ongeveer een bespring op van €6 per m2. De kosten zijn hoger als bv. ook elektriciteitskabels en verwarmingen moeten worden verplaatst.

Isoleren en ventileren horen bij elkaar!

Sommige mensen beweren dat een goed geïsoleerd huis niet meer ademt. Of dat isolatie zorgt voor vochtproblemen.
Dit is niet waar! Wat is wel waar?

In een huis leven mensen, er wordt gekookt en gedoucht. Hierdoor wordt de lucht in huis vochtiger. Vocht condenseert als het kouder wordt. Dus tegen een koude muur of een koud raam kunnen vochtdruppeltjes ontstaan. Een muur die niet geïsoleerd is, is juist koud en daar kunnen dan dus vochtplekken ontstaan. Zeker op plekken waar weinig luchtbeweging is. Bijvoorbeeld achter een kast of schilderij.

Als je een spouwmuur gaat isoleren en er zit troep in, bijvoorbeeld achter gebleven bouwpuin cementresten, kan er ook een vochtprobleem ontstaan. Het puin vormt een zogenaamde koudebrug van buiten naar binnen. Op de plek waar de puin de binnenmuur raakt, kan condens ontstaan.

Ventileren is nodig om de lucht in huis te verschonen en verversen. In een goed geïsoleerd huis kan dat niet meer via gaten en kieren. Sommige huizen hebben geïntegreerde ventilatie systemen. Maar je kunt ook af en toe een raam open zetten. Nadeel hiervan is dat je ook koude lucht naar binnen haalt. Er bestaan tegenwoordig ook systemen die automatisch de lucht verversen en daarbij met de warmte uit de oude lucht de nieuwe lucht voorverwarmen.

Zie ook de maatregel ‘Gebalanceerde ventilatie’ (8)

Geld verdienen door de spouwmuur te isoleren: zoveel?!

Investeren in duurzame maatregelen voor je huis levert geld op. Maar hoeveel eigenlijk? Nou, best veel!

Met een rekenvoorbeeld laten we dit zien. En als je wilt, kun je ook uitrekenen wat jij thuis zou kunnen besparen. Let wel: In het rekenvoorbeeld gaan we uit van gemiddelden. Als je zelf meer of minder gas verbruikt, of in een ander type woning woont, verschilt de uitkomst.

Zo gaan we uit van deze gemiddelde besparing op het gasverbruik als je woont in een:

 • Tussenwoning                                13 %
 • Half vrijstaande woning               23 %
 • Vrijstaande woning                       25 %

Zelf uitrekenen:

 1. Pak de jaarafrekening van het energiebedrijf er bij.
 2. Haal 50 m3 af van het totale gasverbruik. Dat is het gas dat je voor het koken gebruikt (àls je op gas kookt).
 3. Haal van het totaal vervolgens ook nog eens 100 m3 per persoon af. Dit is het gas dat je verbruikt voor ‘t maken van warm water (keuken, badkamer). Heb je een elektrische boiler, dan trek je niets af. Je weet nu hoeveel gas je ongeveer verbruikt voor de verwarming.
 4. Pas de besparing toe uit het rijtje hierboven. Je weet nu hoeveel m3 gas je per jaar bespaart als je alle muren laat isoleren.
 5. Reken nu uit hoeveel die besparing waard is. Op jouw jaarafrekening staat, vaak niet erg duidelijk, wat je betaalt. Dit is een kale gasprijs + energiebelasting + opslag duurzame energie (ODE) + BTW. Samen is dit ong.€ 0,80/m3 (gemiddelde gasprijs 2019).
 6. Deel nu de investering door het bespaarde bedrag aan gas / jaar. Je hebt dan de terugverdientijd berekent. Als je de omgekeerde berekening maakt, dus besparing per jaar / investering en dan vermenigvuldigd met 100, dan heb je het rendement. Dat kun je vergelijken met de rente wanneer je het geld op een bankrekening zou hebben gezet.

 Rekenvoorbeeld:

 • Jaarlijks gasverbruik is 2.200m3 – 50m3 voor koken – 3 x 100 m3 voor warm tapwater (3 pers. huishouden) = jaarlijks gasverbruik voor verwarming = 1.850m3.
 • Besparing bij half vrijstaande woning is ca 23%, dus 23% van 1.850  = 425 m3/jr. Dat is bij een gasprijs van €0,80/m3 dus 425 * 0,80 = € 340,- per jaar
 • Bij een investering van € 1.300,- wordt de terugverdientijd dus 1.300 / 340 = 3,8 jaar. Dan heb je dus de investering terugverdiend én vervolgens ben je elk jaar € 340,- minder kwijt aan gas. Bij stijgende gasprijzen (zoals die al aangekondigd zijn) wordt de besparing zelfs nog groter.

En nog even het rendement ter afsluiting: (340 / 1.300) * 100 = 26 %

Is het veel gedoe?

Het isoleren van de spouwmuur duurt ongeveer een halve dag. Het bedrijf dat de spouw vult, boort kleine gaatjes en vult deze weer. Zo ziet u niets meer van de boorgaten. Er kan dus een heel klein beetje uitgeboord specie op de grond liggen.

Het isoleren van een muur aan de buitenkant of binnenkant is veel meer werk en duurt dus ook langer. Meubels moeten aan de kant, elektriciteitsdraden of verwarmingen moeten verplaatst worden, de isolatieplaten moeten op maat gezaagd worden enzovoorts enzovoorts.

Waar moet ik op letten?

 • Ook met gedrag kun je veel besparen. Kleine moeite en het kost je niets. Kijk hier voor verschillende tips. Warmte die je niet verspilt hoef je ook niet op te wekken!
 • Hoe dikker het isolatiemateriaal hoe beter de isolatie. Het extra materiaal bepaalt de kosten niet. RC = 1.7 is de minimale isolatiewaarde. Ter vergelijking; de eis bij nieuwbouw is RC = 4. Hoger dan RC = 6 is zeer goed en aan te raden als je gasloos wilt wonen (daarbij is RC = 4,5 minimaal nodig).
 • Kan het bedrijf goed bij de te vullen muur komen? Soms is het nodig om een hoogwerker te laten komen, of planten die tegen de muur groeien (deels) weg te halen.
 • Als er vervuiling in de spouw zit, kan de muur niet goed geïsoleerd worden. Je krijgt koude plekken in de muur en daar kan dan weer vocht ontstaan (aan de binnenkant). Laat het bedrijf dat de muren isoleert de spouw controleren.
 • Is jouw muur aan de buitenkant geverfd? Of zijn de bakstenen geglazuurd. Dan kúnnen er vochtproblemen ontstaan na isolatie als de verflaag niet genoeg ademt. Vraag bij dit soort muren altijd advies van een specialist.
 • Om vochtproblemen te voorkomen bij het isoleren van de muur van binnenuit, moet je meestal een dampremmende laag aanbrengen (aan de warme kant = binnenkant) en/of een kleine luchtspouw (20 mm) tussen muur en isolatie over houden.
 • Isoleer je de muren aan de buitenkant, dan gaat jouw huis er (iets) anders uit zien. Vraag daarom een vergunning aan bij de gemeente.
 • Het huis van buiten isoleren is geen doe-het-zelf-klus. Huur een professioneel bedrijf in.

Ga je offertes opvragen?
Kijk dan hier voor onze checklist voor muurisolatie.