Duurzame aanpassingen
Glasisolatie

terug
Download factsheet warmtepompen

Meer informatie over glasisolatie

Ken je dat nog van vroeger? Bloemen op de ramen in de winter, brrrrr! Ramen laten helaas niet alleen licht naar binnen. Met een beetje pech komt er ook een hoop kou jouw huis binnen. Door te kiezen voor glas dat goed isoleert, blijft het aangenaam in huis en hoef je de verwarming niet onnodig hoog te zetten. Goed voor het milieu en jouw portemonnee.

Hieronder geven we je antwoord op vragen als: welke soorten isolatieglas zijn er, wat kost zoiets en wat levert het me op, is er subsidie en wat zijn bijzonderheden waar ik op moet letten?

Verschillende soorten glasisolatie

Eigenlijk noemen we al het glas dat beter isoleert dan enkel glas al isolatieglas.
Isolatieglas bestaat uit twee, soms drie glasplaten met daartussen een ruimte (de spouw). Die ruimte is over het algemeen gevuld met droge lucht. Argongas isoleert beter, maar is duurder. Kryptongas is nog beter, maar nog duurder.

Tegenwoordig wordt in plaats van gewoon dubbel glas vaak dubbel of drievoudig hoog-rendements-glas (HR-glas) gebruikt. Daarbij zitten dunne doorzichtige reflecterende metaallaagjes op het glas. Dat laagje zorgt er voor dat de warmte grotendeels naar binnen wordt terug gekaatst in plaats van dat  het naar buiten gaat.

Koop daarnaast bij voorkeur glas met een zogenaamde warme kant. De afstandshouder tussen de twee glasplaten is dan van kunststof met een heel dunne roestvrijstaal folie. Daardoor is de rand van het glas geen “koudebrug” meer en gaat ook daar niet teveel warmte verloren. Want kunststof geleidt de warmte minder goed naar buiten dan metaal. Ook heb je dan minder gauw last van condensatie (beslaan) langs de randen.

Soorten isolerend glas (in volgorde van oplopende isolatiewaarde):

 • Voorzetramen
 • Gewoon dubbel glas (ook wel thermopane genoemd)
 • HR glas
 • HR+ glas
 • HR++ glas
 • Triple glas (ook wel drievoudig of driedubbel glas genoemd)

Welk glas heb ik?

Kijk of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR, HR+ of HR++ erbij. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je gewoon dubbel glas hebt.

Houd een aansteker of brandende lucifer 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de vlammetjes in de ruit. Je ziet 4 vlammetjes. Bij gewoon dubbel glas hebben alle vlammetjes dezelfde kleur, bij HR-glas heeft het tweede vlammetje een andere kleur (meestal blauw). Dit komt door de coating. Je kunt hiermee alleen zien of je HR-glas hebt, maar niet welk soort HR-glas.

Glasisolatie versus muurisolatie

Bij glas drukken we de “isolatiesterkte” uit met de U-waarde. Bij wanden, daken en vloeren hebben we het over een R-waarde. De R-waarde is eigenlijk het omgekeerde van de U-waarde. Dus R = 1/U. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie van het glas. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de isolatie van muur, vloer of dak.

Drievoudig glas, op dit moment het best isolerende glas, heeft een U-waarde van ongeveer 0,5 W/m2K. Dit komt overeen met een R-waarde van 1 / 0,5 = 2 m2K/W. Een moderne muur heeft een R-waarde van 3,5. Bijna twee keer zo hoog dus. Kortom, een raam isoleert altijd minder goed dan een muur. Ook al plaats je drievoudig glas!

Toch heeft het wel degelijk zin om goed isolatieglas te plaatsen, want het houdt de warmte beter binnen en voorkomt dat het koud aan voelt als je naast het raam zit! Zo isoleert drievoudig glas bijvoorbeeld wel 2 keer zo goed als ‘gewoon’ HR++-glas

Enkel glas en gewoon dubbel glas, vervangen loont!

In onverwarmde ruimtes zit vaak nog oud, niet of nauwelijks isolerend glas. Plaats ook hier in ieder geval HR++-glas. Er verdwijnt namelijk via deze ruimte toch aardig wat warmte uit jouw huis. Zeker als de ruimte naast een verwarmde kamer ligt.

Heb je nog gewoon dubbel glas (thermopane)  in ruimtes die je wel verwarmt? Vervang dit dan op zijn minst door HR++-glas. Je merkt direct het verschil! Minder kou en een lagere energierekening!

Isoleren en ventileren horen bij elkaar!

Sommige mensen beweren dat een goed geïsoleerd huis niet meer ademt. Of dat isolatie zorgt voor vochtproblemen.

Dit is niet waar!
Wat is wel waar?

In een huis leven mensen, er wordt gekookt en gedoucht. Hierdoor wordt de lucht in huis vochtig. Vocht condenseert als het kouder wordt. Dus tegen een koude muur of een koud raam kunnen vochtdruppeltjes ontstaan.

Ventileren is nodig om de lucht in huis te verschonen en verversen. Door te ventileren voer je ook vocht af. In een goed geïsoleerd huis kan dat niet meer via gaten en kieren. Sommige huizen hebben geïntegreerde ventilatie systemen. Maar je kunt ook af en toe een raam open zetten. Of de ventilatieroosters die in veel ramen aanwezig zijn. Nadeel hiervan is je ook koude lucht naar binnen haalt. Er bestaan tegenwoordig ook systemen die automatisch de lucht verversen en daarbij met de warmte uit de oude lucht de nieuwe lucht voorverwarmen.

Zie ook de maatregel ‘Gebalanceerde ventilatie’ (8)

Wat kost het en wat brengt het op?

Let op: de getallen hieronder zijn gemiddelden

De kosten lopen op als ook kozijnen aangepast of vervangen moeten worden. Vraag altijd meerdere offertes op.

Houd grofweg rekening met de volgende prijzen (bij vervanging van àlle ramen door HR++-glas, zonder vervanging van de kozijnen):

 • Tussenwoning: : € 3.100
 • Hoekwoning / 2 onder 1 kap : € 3.500
 • vrijstaande woning : € 4.600

Vervang je ook de kozijnen dan is dat ongeveer 2 keer zo duur.
Kies je voor isolerende kozijnen met triple glas dan is dat nog een keer 20% duurder. Overigens is het vaak ook mogelijk om kozijnen aan te passen in plaats van te vervangen. Dat is natuurlijk voordeliger.

Maar je bespaart jaarlijks ook echt wel meer gas.
En kozijnen en glas gaan heel lang mee, dus de besparing loopt ook heel lang door.

Soort glas U waarde
W/M2K
Warmteverlies
Megajoules / m2.jaar
Verbruik gas per m2 glas
m3 / m2. jaar
Besparing gas per m2 glas
m3 / m2. jaar
Besparing per m2 glas
€ / m2. Jaar t.o.v. ongeïsoleerd glas
Jaarlijkse kosten warmteverlies per m2 glas
€ / m2. Jaar
Enkel glas 5,8 1.604 53,6 € 42,87
Gewoon dubbel glas 2,8 774 25,9 27,7 € 22,17 € 20,70
HR++ glas 1,1 304 10,2 43,4 € 34,74 € 8,13
Triple glas met krypton gas 0,5 138 4,6 49,0 € 39,17 € 3,70
De tabel gaat uit van een gemiddelde binnentemperatuur van 18°C, het gebruik van een HR-ketel en een gasprijs van € 0,80/m3

Het rendement van jouw investering is te vergelijken met een rendement van 5% wanneer je dit geld op een spaarrekening zet (prijspeil 2017). Bovendien is een goed geïsoleerd huis meer geld waard, indien je het ooit verkoopt.

Is het veel gedoe zo’n glasisolatie?

Bij drievoudig (triple) glas moet vaak ook het bestaande kozijn worden aangepast. Waren ze toch al aan vervanging toe,  doe het dan gelijk goed en laat ook isolerende kozijnen plaatsen.
Het bedrijf zal de kozijnen mét de ramen al hebben voorbereid en hoeft bij jou thuis alleen de oude ramen te verwijderen en de nieuwe te plaatsen. Afhankelijk van het aantal ramen duurt dit een paar uur tot wellicht een hele dag.

Zijn de kozijnen nog goed; dan wordt ter plekke het oude glas weg gehaald en het nieuwe glas geplaatst. Ook dit gaat relatief snel.

Een klus die zonder veel overlast of rommel plaats vindt. Gaat de glaszetter in de winter aan de gang, dan komt er natuurlijk wel even veel koude lucht naar binnen. Dus houd de deuren in huis goed dicht.

Waar moet ik op letten?

 • Ook met gedrag kun je veel besparen. Kleine moeite en kost niets. Kijk hier voor verschillende tips.
  Warmte die je niet verspilt hoef je ook niet op te wekken!
 • Drievoudig (triple) glas is zwaarder dan ‘gewoon’ dubbel glas. Dat betekent soms dat de bestaande kozijnen te smal zijn. Ook het bestaande scharnierwerk is misschien niet sterk genoeg voor het zwaardere raam.
 • Bij drievoudig (triple) glas moet vaak ook het bestaande kozijn worden aangepast. Waren ze toch al aan vervanging toe, doe het dan gelijk goed en laat ook isolerende kozijnen plaatsen.
 • Wil je liever geen verfonderhoud hebben? Kies dan voor kunststof kozijnen.