Duurzame aanpassingen
Dakisolatie

terug

Meer informatie over dakisolatie

Download factsheet Isolatie Hellend Dak
Download factsheet Isolatie Plat Dak
Download factsheet Isolatie Sedumdak

Warme lucht stijgt op. En verdwijnt zomaar door het dak als dit niet geïsoleerd is. De verwarming draait overuren en jouw energierekening is hoog. Zonde toch? Met een geïsoleerd dak houd je de warmte binnen en bespaar je op het gasverbruik. Dat kan oplopen tot wel honderden euro’s per jaar.

Goede isolatie zorgt er trouwens ook voor dat het in de zomer binnen minder snel warm wordt.

Hieronder geven we je antwoord op vragen als; hoe isoleer ik mijn dak, wat kost zoiets en wat levert het me op, is er subsidie en wat zijn bijzonderheden waar ik op moet letten?

Verschillende manieren van isoleren en verschillende materialen

Er zijn platte daken en schuine daken. Je kunt een dak van binnen of van buiten isoleren. En als je de zolder niet gebruikt, kun je er ook voor kiezen om alleen de zoldervloer te isoleren. Een sedumdak bestaat uit kleine vetplantjes en zorgt in de zomer dat jouw huis heerlijk koel blijft.

Dit kan op 3 manieren;

  1. Van binnen uit. Hierbij brengt u isolatiemateriaal aan tussen de balken. Een beetje handige doe-het-zelver kan dit doen.
  2. Van buitenaf; Dakpannen eraf, isolatiemateriaal erop en dakpannen weer terugplaatsen. Dit geeft de beste isolatiewaarde omdat het isolatiemateriaal doorloopt en niet wordt onderbroken door bijvoorbeeld balken. Het is een klus voor een professioneel bedrijf en wordt meestal toegepast als aan het dak toch al aan onderhoud toe is.
  3. Van buitenaf; een na-isolatiebedrijf spuit isolatiemateriaal rechtstreeks onder de dakpannen. Dit heeft als voordeel dat je de zolder niet van te voren hoeft op te ruimen, maar de isolatiewaarde is maar matig. En als u ooit het dak gaat verbouwen, is de kans groot dat er veel troep vrij komt.

Meestal moeten deze daken van de buiten kant geisoleerd worden. Als er van binnenuit wordt geïsoleerd, blijft het dak zelf koud. Vocht uit het huis, kan tegen dit koude dak condenseren (dus tussen isolatie en dak). Als het vocht niet weg kan, ontstaat er een vochtprobleem. Met de kans op rottend hout in het dak en schimmelplekken op het plafond. Laat u adviseren door een professioneel bedrijf.
Een dak dat aan de buitenkant wordt geïsoleerd is een zogenaamd ‘warm dak’. Eventueel vocht condenseert niet tegen het dak aan.

De beste isolatie krijg je als je op het platte dak een goede laag isolatiemateriaal laat aanbrengen en daar over heen weer een nieuwe waterdichte laag. Dit kost meer, maar het dak kan er weer jaren tegen.

Een andere mogelijkheid is dat u isolerende platen op de bestaande dakbedekking legt. Daaroverheen komen grind of tegels, zodat de platen niet wegwaaien. Deze oplossing isoleert minder goed, maar is goedkoper. U moet overigens wel zeker weten dat de bestaande dakbedekking nog in goede staat is. Anders kunt u deze beter eerste vervangen en als u dan toch bezig bent gelijk de isolatie goed aanpakken.

Er zijn verschillende soorten plaatmateriaal, met verschillende isolerende waarde. In oplopende isolatiewaarde (bij dezelfde plaatdikte): EPS (piepschuim), XPS, PUR en PIR (resol).

Als u de zolder niet gebruikt (en niet verwarmt), kunt u de vloer van de zolder isoleren. Dat is eenvoudiger en goedkoper dan wanneer u het dak isoleert. En zorgt voor net zo veel comfort.

Het meest makkelijk is om beloopbare isolatieplaten op de zoldervloer te leggen. U kunt ook isolatiemateriaal tussen de vloerbalken plaatsen en daar dan weer vloerplaten op leggen.

En een derde mogelijkheid is dat u het plafond onder de zoldervloer isoleert.

Als u de zolder niet kunt afsluiten of als weet dat u in de toekomst de zolder toch als slaap-, of studeerkamer gaat gebruiken, isoleer dan niet de vloer, maar pak het gelijk goed aan en isoleer het dak.

Een sedumdak bestaat uit kleine vetplantjes. Het zorgt voor verkoeling in de zomer. Een zwart dak kan dan wel opwarmen tot 70 graden. Een sedumdak wordt niet warmer dan 35-40 graden. Hoe dikker en natter de laag, hoe meer verkoeling.

De isolerende werking in de winter lijkt minimaal: 1-2 graden bijdrage. Voor optimale isolatie (in de winter) moet je een sedumdak dus combineren met ‘normale’ isolatie. Ook in dat geval zorgt het sedumdak in de zomer nog voor een paar graden extra koeling.

Bijkomend voordeel van een sedumdak is dat het fijn stof afvangt, meer natuur in stad brengt en bij hevige regenval, het (teveel) aan water langzaam afvoert. En een sedumdak heeft een positief effect op zonnepanelen. Deze functioneren het best als de temperatuur onder de 25 graden blijft. Eerste metingen laten zien dat zonnepanelen op een sedumdak, 6-24% meer opbrengst hebben op warme dagen.

Isoleren en ventileren horen bij elkaar!

Sommige mensen beweren dat een goed geïsoleerd huis niet meer ademt. Of dat isolatie zorgt voor vochtproblemen.

Dit is niet waar! Wat is wel waar?

In een huis leven mensen, er wordt gekookt en gedoucht. Hierdoor is de lucht in huis vochtig. Vocht condenseert als het kouder wordt. Dus tegen een koude muur of een koud raam kunnen vochtdruppeltjes ontstaan. Een muur die niet geïsoleerd is, is juist koud en daar kunnen vochtplekken ontstaan. Zeker op plekken waar de ‘wind’ niet waait. Bijvoorbeeld achter een kast of schilderij.

Als je een spouwmuur gaat isoleren en er zit troep in, bijvoorbeeld achter gebleven bouwpuin, kan er ook een vochtprobleem ontstaan. Het puin vormt een zogenaamde koudebrug van buiten naar binnen. Op de plek waar de puin de binnenmuur raakt, kan condens ontstaan.

Ventileren is nodig om de lucht in huis te verschonen en verversen. In een goed geïsoleerd huis kan dat niet meer via gaten en kieren. Sommige huizen hebben geïntegreerde ventilatie systemen. Maar je kunt ook af en toe een raam open zetten. Nadeel hiervan is dat je ook koude lucht naar binnen haalt. Er bestaan tegenwoordig ook systemen die automatisch de lucht verversen en daarbij met de warmte uit de oude lucht de nieuwe lucht voorverwarmen.

ZIE OOK DE MAATREGEL ‘GEBALANCEERDE VENTILATIE’ (8)

Wat kost het en wat brengt het op?

Let op: de getallen zijn gemiddelden
Het rendement van jouw investering is te vergelijken met een rendement van 7% wanneer u dit geld op een spaarrekening zet (prijspeil 2017). Bovendien is een goed geïsoleerd huis meer geld waard indien je het ooit verkoopt.

Voor een gemiddelde eengezinswoning moet je rekenen op zo’n € 5.200 voor het isoleren van een schuin dak van binnenuit. Doe je het zelf, dan ben je alleen de materiaalkosten kwijt à ongeveer €1.100. Zoiets kost het ook als je alleen de zoldervloer doet.
Isoleer je het schuine dak van buiten af, dan lopen de kosten op naar zo’n € 10.000 – 12.000. Voor een plat dak moet je rekenen op zo’n € 3.750.

Let wel deze prijzen zijn slechts richtlijnen! Het kan goedkoper uitpakken. Bijvoorbeeld omdat je de afwerking zelf doet. Maar ook duurder, bijvoorbeeld als bij een plat dak ook de dakbedekking moet worden vervangen.

Sedumdak
€ 30- 80 per m2; afhankelijk of je het zelf legt of dit laat doen en of je kiest voor matten of kratten (kratten iets duurder).
Je bespaart op de aanschaf van dakpannen en in de zomer op de aanschaf / gebruik van een airco.

Is het veel gedoe zo’n dakisolatie?

Isoleren van een schuin dak
Of je nu alleen de zoldervloer of juist het dak zelf isoleert, de zolder zal je tijdelijk moeten opruimen en leegpakken.
Wanneer je een schuin dak van buitenaf laat isoleren, moeten bestaande dakpannen etc. eraf. Dit soort klussen duren dus langer. Isolatie van een schuin dak van binnen uit kan relatief snel.

Isoleren van een plat dak
Laat je een plat dak isoleren, dan hoeft er meestal niet eerst een zolder opgeruimd te worden. Dat scheelt weer. Vaak moet de dakrand (de boei) ook nog worden opgehoogd als er isolatieplaten op het platte dak worden gelegd. Vanwege de waterafvoer en/of omdat je dan niet tegen de isolatieplaten aankijkt.

Sedumdak
Een sedumdak wordt geleverd in de vorm van (uit te rollen) matten of als kratjes die je naast elkaar plaatst. Er is inmiddels ook een ‘dakpan’ op de markt, speciaal voor schuine daken

Waar moet ik op letten?

Ook met gedrag kun je veel besparen. Kleine moeite en het kost niets. Kijk hier voor verschillende tips. Warmte die je niet verspilt hoef je ook niet op te wekken!

  • Hoe dikker het isolatiemateriaal hoe beter de isolatie. Het extra materiaal bepaalt de kosten niet. Ga voor een minimale isolatiewaarde van RC = 4. Ter vergelijking; de eis bij nieuwbouw is RC = 6. Deze waarde is ook minimaal nodig als je gasloos wilt wonen.
  • Als je een plat dak laat isoleren, kan het zijn dat de boei langs de dakrand een andere breedte krijgt. Vraag bij jouw gemeente na of je hiervoor een vergunning nodig hebt.
  • Ook als er door de isolatie van het dak iets verandert aan de voorgevel van het huis, heb je misschien een vergunning nodig.
  • Isoleer ook het luik van de zolder. Kun je de zolder niet afsluiten met een luik of een deur? Dan heeft het geen zin om alleen de vloer te isoleren.
  • Een sedumdak kan op platte en schuine daken; de maximale hellingshoek is 30-45 graden. Verder moet je rekening houden met een gewicht van 50 – 80 (volgezogen) kilo extra gewicht op het dak.